Tekenen en schilderen zijn manieren om te communiceren. Je maakt iets zichtbaar wat nog onzichtbaar was, je maakt iets nieuws.
Zo kun je je gevoelens, belevenissen en je kijk op de wereld zichtbaar maken in kleuren en vormen, en het delen met anderen.
Je kunt figuratief werken, in herkenbare beelden, je kunt ook abstract werken, in kleuren en vormen die door anderen aangevoeld kunnen worden.

Tekenen en schilderen is tegelijkertijd een avontuur en ontspannend. Je hebt aandacht voor jezelf en voor wat je boeit. Je komt even los van je dagelijkse beslommeringen. Je leert technieken en je leert kijken en interpreteren.

Met schilderijen, dans en muziek, kan de maker proberen om datgene wat er in hem/haar leeft te delen met anderen. Met kleuren, klanken en bewegingen kan je emoties opwekken. Je gebruikt daarvoor je gevoel en niet je denkvermogen.

Hoe doe je dat als schilder met behulp van verf?
Je kan met kleuren en vormen gevoelens vastleggen en oproepen bij de toeschouwer. Maar het is best moeilijk om met een wit doek voor je neus daadwerkelijk te beginnen.
Ik heb gemerkt dat het goed werkt als je begint met keuzes maken: welke kleur spreekt mij aan? Hoe ga ik die op het doek zetten: in zachte vegen, harde lijnen, in grote vlakken? Er begint dan een wisselwerking tussen jou en wat er op het doek staat: je verandert iets en je kijkt of dat prettig is.
Voordat je keuzes kan maken die vanuit je gevoel komen, moet er eerst ruimte zijn voor dat gevoel. De angst dat het niet “mooi” zal worden kan bijvoorbeeld een belemmering zijn. In de cursus is er de mogelijkheid die te overwinnen.

Als kind tekende en schilderde ik wat er maar in mij opkwam. Later heb ik jarenlang in opdracht dierenportretten gemaakt en kreeg mijn inspiratie van buitenaf.
In 2001 volgde ik de opleiding Therapeutisch tekenen en schilderen bij Evelien Beckering in Grolloo en in 2008 de opleiding Kleurbeleven van Dick Meeldijk. En ik voelde het verschil tussen het schilderen in opdracht en schilderen vanuit mezelf.
In plaats van de inspiratie van buiten te halen, kwam de inspiratie vanuit mijzelf.
Dat geeft mij veel vrijheid en voldoening. Het is heel avontuurlijk, ik weet van tevoren niet wat er gaat gebeuren. Al schilderend en kijkend kom ik tot werkstukken die afspiegelen wat er in mij omgaat. Ik vind het leuk om mijn werkstukken te laten zien en te merken of ze emotie oproepen.

Mijn plezier in tekenen en schilderen wil ik graag delen met anderen.
Kom mee op schilder-avontuur, en ontdek wat er allemaal kan gebeuren!

Anja Meeldijk